Brownie tarifimizde aşırı tatlı olmaması, düşük kalorili ve daha sağlıklı olması için şeker yerine keçiboynuzu özü kullanacağız. Siz dilerseniz keçiboynuzu pekmezi veya başka pekmez türleri ya da beyaz şeker kullanabilirsiniz.
Keçiboynuzlu Brownie Tarifi 1.Tarif
1 su bardağı (200 gr.) keçiboynuzu unu
1 tatlı kaşığı tarçın
1,5 su bardağı ılık süt
1 adet yumurta
1 adet muz
1 paket kabartma tozu
Yarım (½) çay bardağı hindistan cevizi yağı
Yarım (½) çay bardağı teff unu (veya kepekli un)
200 gr. keçiboynuzu çikolatası veya bitter
100 gr. parçalanmış fındık
Brownie hazırlanışı ise; muzu ezip püre kıvamına getirin. Hazırlama kabı içerisine ezilmiş muz, hindistan cevizi yağı, teff unu, tarçın ve sütü ilave edin ve çırparak karıştırın. Daha önceden çok düşük ısıda erittiğiniz çikolata, keçiboynuzu unu, kabartma tozu ve fındık parçalarını ilave edip koyu kıvama girene kadar karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız karışımı kalıp içerisine veya borcam tepsiye boşaltıp önceden 150 °C sıcaklıkta ısıtılmış fırına verin. Yaklaşık 22-25 dakika kadar pişmesi için bekleyin ve bir kürdan yardımı ile içini kontrol edin. Eğer karışım hala hamursa süreyi 30 dakikaya çıkarın ve karışım kek formunu aldığında tepsiyi fırından alıp soğumaya bırakın. Dilerseniz üzerini sosla kaplayarak ıslak görünüm ve tat kazandırabilirsiniz. Brownie cookie artık servise hazır, afiyet olsun.
Keçiboynuzlu Brownie Tarifi 2.Tarif
1,5 su bardağı (300 gr.) keçiboynuzu unu
1 su bardağı teff unu (veya kepekli un)
3 adet yumurta
1 su bardağı keçiboynuzu özü veya pekmezi
Yarım (½) su bardağı eritilmiş tereyağı (tuzlu)
Yarım (½) su bardağı ceviz içi ya da fındık (veya ikisi birden)
75 gr. pudra şekeri
1 tatlı kaşığı chia tohumu
1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Hazırlama kabına teff unu, keçiboynuzu unu ve ceviz veya fındığı ilave edip karıştırın. Ayrı bir kapta ise eritilmiş tereyağı, şeker ve yumurtayı mikser gibi bir alet ile karıştırın. Yine ayrı bir kapta keçiboynuzu pekmezi veya özünü tereyağı ile homojen olana kadar karıştırın. Ayrı ayrı kaplarda hazırlanmış karışımları tek kapta toplayın ve karışımın üzerine chia tohumu ve yulaf ezmesini de ilave edip tekrar karıştırın. Birleştirdiğiniz karışım koyu kıvama gelene kadar ve hamurumsu formu alana kadar devam edin. Hamur karışımı kalıp içerisine veya borcam tepsiye boşaltıp önceden 150-160 °C sıcaklıkta ısıtılmış fırına verin. 30 dakika kadar pişmesi için bekleyin ve bir kürdan yardımı ile içini kontrol edin. Eğer kürdana bulaşan bir hamur kalıntısı yoksa içi de pişmiş demektir. Pişen brownie cookie tepsisini fırından alın ve soğumaya bırakın. Üzerini pudralayın, ev yapımı keçiboynuzu unlu brownie hazır, afiyet olsun.
Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal ve pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.