Keçiboynuzu kahvesini stres ve yorgunluk atmak için tüketebilirsiniz. Üstelik diyet yapanlar ve kilo almak istemeyenler için mükemmel seçimdir. İçeriğinde bulunan yüksek kalsiyum ve potasyum oranı nedeniyle keçiboynuzu kahvesi ile günü enerjik ve zinde tamamlayabilirsiniz.
Keçiboynuzu İle Kahve Yapılışı
Keçiboynuzu unu; keçiboynuzu tozu, keboy gibi isimlerlede bilinmektedir. Tariflerde bu isimlerin herhangi biri kullanılabilir. Keçiboynuzunun hem kendisinden hem de çekirdeğinden kahve yapılır. Eğer tozunu bulamazsanız, keçiboynuzunu bütün halde alıp, robotunuzun en güçlü ayarinda toz haline (ince bulgurdan biraz daha ince) getirebilirsiniz. Ancak robotunuz profesyonel güçte değilse; cihazınız zarar görebilir, aktarlarda veya baharatçılarda çektirebilirsiniz. Kahve yapımında kullanılacak malzemelerimiz aşağıda listelenmiştir.
1 su bardağı sıcak su veya süt
2 çay kaşığı keçiboynuzu unu
1 su bardağı sıcak su veya süt içerisine 2 çay kaşığı keçiboynuzu ununu ekleyerek karıştırın ve normal kahve gibi köpürene kadar pişirin. Birinci taşımdan çıkan köpüğü fincana bir tatlı kaşığı ile aktarın ve ikinci taşımı bekleyin. İkinci taşım da gelince artık kahveyi fincana boşaltın ve keçiboynuzu kahvemiz hazır, afiyet olsun.
Türk kahvesinden vazgeçemiyorsanız, ancak şeker de kullanmak istemiyorsanız, aşağıdaki tarif ile tatlı ama şekersiz kahve yapabilirsiniz.
1 fincan soğuk su
Yarım (½) çay kaşığı keçiboynuzu tozu
1 tatlı kaşığı türk kahvesi
1 fincan soğuk su, yarım çay kaşığı keçiboynuzu tozu ve 1 tatlı kaşığı türk kahvesini cezveye koyun ve iyice karıştırarak normal kahve gibi köpürene kadar pişirin. Birinci taşımdan çıkan köpüğü fincana bir tatlı kaşığı ile aktarın ve ikinci taşımı bekleyin. İkinci taşım da gelince artık kahveyi fincana boşaltın kahveniz hazır, afiyet olsun.
Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal, pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.