Keçiboynuzlu Un Helvası Yapılışı

Keçiboynuzlu Un Helvası Yapılışı

Kalori : 140 (kcal) kalori
Gramaj :280 Gr.
Porsiyon :4 Kişilik
Hazırlama :15 Dakika
Pişirme :20 Dakika

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan keçiboynuzlu helva çocukların ve yetişkinlerin severek tükettiği bir besin deposudur. Bu tarifimizde keçiboynuzu aromasıyla farklı bir lezzet oluşturacak un helvası, gluten içermez ve yağ ve kolestrol oranı düşük seviyelerdedir. Şeker yerine keçiboynuzu pekmezi kullanacağımız için şeker oranı düşük ama tatlı ve tamamen doğal ve kalp dostu bir helva yapmış olacağız. Siz keçiboynuzu pekmezi yerine özünü ya da arzu ettiğiniz pekmez türünü kullanabilirsiniz.

Keçiboynuzlu Un Helvası Yapılışı

Keçiboynuzu unu ve pekmeziyle yapılacak un helvası 2 farklı tariften oluşmaktadır. Kolayınıza gelen tarifi uygulayabilirsiniz. Her iki tarifte de kullanılacak malzemeler aşağıda listelenmiştir.

  • 1,5 su bardağı (300 gr.) keçiboynuzu unu (1. tarif)

  • 1 çay bardağı yer fıstığı veya ceviz içi (1. tarif)

  • 1 çay bardağı keçiboynuzu pekmezi veya özü (1. tarif)

  • 1 su bardağı keçiboynuzu unu (2. tarif)

  • 1 su bardağı keçiboynuzu pekmezi veya özü (2. tarif)

  • 1 su bardağı su veya süt (2. tarif)

  • Yarım(½) çay bardağı tereyağı (2. tarif)

İlk tarifimizde bulunan keçiboynuzu unu veya özü, öğütülmemiş fıstık veya ceviz içi ve keçiboynuzu pekmezi, dibi tutmayan bir tencerede kısık ateşte helva formunu alana kadar 20 dakika boyunca karıştırılır. Katılaşan helva karışımı 10-15 dakika soğumaya alınır ve artık tüketilmeye hazır afiyet olsun.

İkinci tarifimizde ise; öncelikle pekmez (veya özü) ve suyu (ya da sütü) karıştırarak bir tencerede orta dereceli ateşte kaynama noktasına gelene kadar pişirin. Başka bir tencerede de kısık ateşte erimiş tereyağının üzerine keçiboynuzu ununu ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Tencerenin dibinin tutmaması ve unun topaklanıp yanmaması için sürekli karıştırmanız gerekir. Keçiboynuzu unu hafif koyulaşmaya başladığında pişirdiğiniz pekmezli suyu (yada sütü) üzerine ilave ediniz ve suyunu çekinceye kadar karıştırıp ocakta bırakınız. Suyunu çektiğinde altını söndürün ve 10-15 dakika kadar soğumaya alın. Artık helvanız servise hazır, istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz afiyet olsun.

Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal ve pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.

08 Mayıs 2022 Pazar

Tarif Değerlendirmesi

Bu tarif yoruma açık olarak düzenlendi.

Yorum Yaz

Tarifimiz ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Kötü           Mükemmel

Benzer Tarifler