https://www.ballicubuk.com.tr/blog/keciboynuzu-harnup-cicek-bali
Keçiboynuzu (Harnup) Çiçek Balı
EditorBlog
Keçiboynuzu (harnup) çiçek balı nedir faydaları ve özellikleri nelerdir hangi hastalıklara iyi gelir diabet hastaları yiyebilir mi gerçek bal nasıl anlaşılır?Keçiboynuzu (Harnup) Çiçek Balı
Keçiboynuzu Çiçek Balı; Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) veya Harnup adıyla bilinen ağacın nektarlarından elde edilen monofloral bal türüdür. Monofloral bal; büyük kısmını tek bir çiçekten toplayan arıların ürettiği bal türüne verilen isimdir. Harnup çiçeklerinden üretilen bu çiçek balı olduğu için harnup çiçeğinin farklı aromasına sahip olmakla birlikte tüketicileri tarafından da beğenilmektedir. Keçiboynuzu balı, Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, ekim ve kasım aylarında az miktarda elde edilir. Kültür tarımı yapılamayan keçiboynuzu çiçek balının tadı ve kokusu diğer ballardan oldukça farklıdır.
Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde tarıma elverişsiz topraklarda kendi halinde yetişen, doğal koşullarda meyvesini veren keçiboynuzu ağaçlarının çiçeklerinden organik arıcılık metodu ile üretilen Keçiboynuzu (Harnup) Çiçek Balı'nın içeriğinin büyük bölümünü kendi çiçeğinin nektarı oluştururken, bir kısmınıda yabani kır çiçeklerinin nektarları oluşturur. Harnup balı ülkemizde çok tercih edilmese de, dünyada kalite bakımından ikinci (2) sırada gelen bir bal türüdür.
Keçiboynuzu (Harnup) Çiçek Balı Özellikleri
Bal, yeryüzünde iki şifa kaynağından biri olmakla birlikte çürümeyen tek besin maddesidir. Ağzı kapalı cam kavanozlarda çok uzun seneler bozulmadan, çürümeden kendini muhafaza edebilir. Keçiboynuzu (Harnup), yüzyıllardan beri ihtiva ettiği vitaminler, proteinler ve mineraller sayesinde insanlara ve hayvanlara sıhhat veren bir bitki olarak bilinir. Pekmezi ve mevyesi birçok insan tarafından sevilerek tüketilmektedir. Yaban Balı olarak da bilinen Keçiboynuzu (Harnup) çiçek balı ise; ülkemizde pek bilinmeyen bir bal türüdür. Ancak; bilinmemesi kalitesiz bal olduğunu göstermez. Aksine; keçiboynuzu (harnup-yaban) çiçek balı dünya genelinde en kaliteli ballar arasında 2. sırada yer almaktadır. Bal hasadı keçiboynuzu ağaçlarının eylül-ekim aylarında çiçek açmasından sonra başlar. Kendine özgü yoğun bir kokusu vardır ve keskin bir tada sahiptir. Keçiboynuzu balı tek bir çiçek çeşidinden elde edildiği için monofloral baldır, koyu renklidir ve içerisinde tortu vardır. Bu görüntü normal çiçek ballarına oranla daha koyu olduğu için çok tercih edilmemektedir. Oysa keçiboynuzu balı, %100 saf, doğal ve organik baldır. Standart çiçek balına oranla çok daha kaliteli, vitaminli ve besleyicidir.
Keçiboynuzu (Harnup) Çiçek Balı Faydaları
Keçiboynuzu çiçek balı asırlık yabani olarak yetişen keçiboynuzu (harnup) ağaçlarının çiçeklerinden tamamen doğal yollarla elde edilen monofloral bir bal olduğu için kendine özgü besin değerleri, vitamin ve minerallere sahiptir. C, B1, B2, B3, B5, B6, E vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum ve klorür bulunur. Bal öyle bir besin ve tamamlayıcıdır ki; şifa konusunda Kur'an-ı Kerim'de iki şifa kaynağından biri olarak övülerek kendisinden bahsedilir.
Bal solunum ve sindirim sistemi, mide ve bağırsaklar üzerine şifa noktasında alternatifi olmayan tek gıdadır. Antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir, enfeksiyonlarla savaşır ve mide sorunlarını tedavi eder. Fiziksel tedavilerde çok etkili olduğu gibi ruhsal sorunlarda da şifa kaynağıdır. Stres ve psikolojik ve zihinsel rahatsızlıklarda üzüntü ve sıkıntıları giderdiği yüzyıllardır bilinmektedir. Kulak ağrılarını dindirmesi, yüzde çıkan sivilcelerin kurutulması, sperm sayısını arttırması, mideyi kuvvetlendirmesi, kabızlığa iyi gelmesi yaygın bilinen faydalarındandır.
Keçiboynuzu çiçek balı tek başına besin kaynağı olduğu gibi farklı bitki ve besinlerle kombine kullanıldığı zaman şifa alanı daha da genişlemektedir. Bal ve faydaları hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Harnup (yaban) çiçek balının insanlara olan fayda ve yararları aşağıda listelenmiştir.
-
Gözleri güçlendirir, iştah açar ve hafızayı kuvvetlendirir.
-
Bademcik iltihaplarının giderilmesinde, baş, karın, göğüs ağrılarında ve bademcik iltihaplarında tedavi edici özelliğe sahiptir.
-
Kalsiyum bakımından çok zengindir, E vitamini sayesinde öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelir.
-
Yüksek vitaminler ve minareler içerdiğinden diş ve diş etleri üzerinde olumlu etkileri vardır.
-
Kalp dostudur çarpıntıyı önler, insan vücuduna giren radyasyonu ve ağır metalleri dışarı atar. Kanı temizler, damar sertliği ve damar tıkanıklığını giderir.
-
Balgam söktürür, bronşları açar, nefes darlığında oldukça etkilidir, aç karnına tüketildiğinde akciğerde oluşan ödemleri ortadan kaldırır.
-
Harmil (üzerlik) ile bal aç karnına beraber tüketildiğinde akciğerde oluşan tıkanıklıkları giderir.
-
Yanığa sürülen bal, yarayı kısa sürede sterilize eder, iyileşme sürecini hızlandırır ve iz kalma oranını azaltır.
-
Yatmadan önce 1 bardak ılık sütün içine 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek tüketmek uykusuzluk problemlerini giderir.
-
Keçiboynuzu Balı'nın diğer bir faydası da; Helicobacter Pylori bakterilerinin neden olduğu peptik ülserlerin tedavisine yardımcı olmasıdır.
-
Sedef Hastalığı'na bağlı oluşan sorunların giderilmesini sağlarken aynı zamanda hastalığa neden olduğu düşünülen bakterilerin vücuttan uzaklaşmasını da sağlar.
-
Kafa derisinde oluşan sorunları da giderir ve saç diplerindeki derinin pH dengesini düzenler.
-
Çocukların öğrenme becerilerini de arttırır. Bunun için sabahları kahvaltıdan yarım saat önce veya yatmadan 1 yemek kaşığı bal tüketmesi önerilir.
-
Kabızlık ve bağırsak sorunlarında bal ve tuz karışımı çıkış bölgesine (makat) 30 dk. sürülmek suretiyle rahatlatıcı çözüm olur.
-
Hamam, sauna gibi sıcak mekanlardan çıkışta bal ve sirke karışımı tüketilirse, soğuğa bağlı oluşabilecek sorunlara ve hastalıklara kalkan olur.
-
Bal ve yumurta sarısı karıştırılıp yüze sürüldüğünde akne ve sivilceleri kurutur.
-
Sperm hücrelerini kuvvetlendirir ve meniyi arttırır.
-
Nar ekşisi ve bal karışımı macun şeklinde kulağa sürülürse ağrısını keser.
Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?
Balın gerçekliği tadından, kokusundan, ya da görüntüsünden anlaşılamaz. Gerçek balı sahtesinden ayırmanın birkaç püf noktası vardır. Gerçek bal tadıldığında genzi yakması ve bu yanmanın 15-20 saniye kadar sürmesi gerekir. Eğer marketlerde ya da gıda ürünleri satan yerlerden birinden bal alınacak ise; bal kavanozunun ambalajı üzerinde "bal kodeksine uygundur" uyarısının mutlaka bulunması gerekir. Etiketi üzerinde besin içeriği ve özellikleri kısmında glikoz şurubu, glikoz, fruktoz şurubu ve şeker gibi ibarelerden biri ya da birkaçı bulunuyor ve minimum değer sıfırdan (0) büyükse, bal içerisinde katkı maddesi kullanıldığı anlamına gelir. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise; düşük ısılarda muhafaza edilen balın şekerlenmesi ve donması gerekir. Eğer donmuyor ve şekerlenmiyorsa etraflıca araştırılması tavsiye edilir. Hatta test etmek için buzdolabında 1 ay bekletilen balın neredeyse tereyağı formuna gelmesi gerekmektedir.
Gerçek bal ılık su içerisinde hemen çözülmez, su içerisine bırakıldığı gibi dağılmadan öylece kalır. Ayrıca gerçek balın içerisinden bir parça alındığında, o parça kesilmeden uzar ve geldiği noktadan ayrılması zor olur. Bal bulanmış pamuk parçasını yaktığınızda yanıyorsa, gerçek bal belirtilerindendir. Baldan bir parça kağıt havlu gibi emici bir nesnenin üzerine bırakıldığında bal emilemiyorsa, sahte olma ihtimali düşüktür. Balı kokladığınızda baskın bir koku veriyorsa; katkı maddeli olma ihtimali yüksektir. Zira %100 doğal, hakiki ve organik ballarda koku olmaz. Balın gerçekliği konusunda 100% kesin ve net çözüm olarak yürütülecek tek güvenli yöntem, Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarları’nda analiz ettirilmesidir. Akredite edilmiş laboratuvarlarda gıda mühendislerince gerçekleştirilen analizler sayesinde balın içeriği ve doğallığı kesin olarak öğrenilebilir.
Şeker (Diabet) Hastaları Keçiboynuzu Balı Yiyebilir Mi?
Hiçbir katkı maddesi içermemiş gerçek organik keçiboynuzu çiçek balının glisemik indeksi, keçiboynuzu gibi oldukça düşüktür. Uzmanların şeker (diabet) hastaları üzerinde yapılan araştırmalarında, balın kan şekerini düşürdüğü ve dengelediği yönünde sonuçlar çıksa da; henüz araştırma ve geliştirme aşamasında olan testler devam etmektedir. Araştırma sonuçlarına göre şu aşamada gelinen nokta ise; gerçek bal olmak koşuluyla tip-2 şeker hastaları ara ara abartmadan ufak miktarlarda gerçek bal tüketebilirler. Ancak; bal içerisinde bulunan yüksek besin değerleri sebebiyle ne koşulda olursa olsun şeker-diabet hastalarının ancak doktor kontrolünde ve onayıyla tüketmeleri önemle hatırlatılır.
Keçiboynuzu (Harnup) Çiçek Balı Nereden Alınır?
Keçiboynuzu (harnup) çiçek balını, sitemizden online alışveriş mağazamızdan satın alabilirsiniz. Türkiye'nin her yerine anlaşmalı olduğumuz kargo firmasıyla gönderilmektedir. Dilerseniz mağazamızdan da direk alabilirsiniz. Online alışveriş için buraya, mağazamızdan gelip almak için de iletişim ve adres bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca; keçiboynuzu balını size en yakın bayilerimizden de temin edebilirsiniz.