Keçiboynuzlu unu kullanarak yapacağımız kurabiye tarifimiz 3 farklı malzeme içermektedir. Damak tadınıza ve zevkinize göre istediğiniz tarifi hazırlayıp afiyetle tüketebilirsiniz. Tüm malzemelerimiz aşağıda listelenmiştir.
-
Yarım (½) su bardağı keçiboynuzu unu
-
Yarım (½) çay bardağı keçiboynuzu pekmezi
-
1 adet yumurta
-
1 çay bardağı yulaf
-
1 çay bardağı zeytin yağı
-
Yarım (½) paket kabartma tozu
-
1,5 su bardağı teff unu
-
75 gr. pudra şekeri
Hazırlanışı ise; karışımı hazırlayacağınız kap içerisine yumurta, iyice elenmiş keçiboynuzu tozu ve zeytin yağını ilave edip çırparak karıştırın. Arkasından kabartma tozu, teff unu ve yulafı da ekleyip karışım hamur formunu alıp kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hazır kurabiye kalıplarınız varsa kalıplarla şekil verip kurabiyelerinizi borcam veya fırın tepsisine dizin. Kurabiyelerin içinin hamur kalmaması için çok kalın kalıplar kullanmamaya dikkat edin. Önceden 180 °C'de ısıtılmış fırına tepsiyi verin ve 20 dakika kadar pişmesini bekleyin. Soğumaya bıraktığınız kurabiyeleriniz tam soğumadan ortalama 50-60 °C sıcaklıktayken üzerlerine fırça yardımı ile keçiboynuzu pekmezini yedirerek sürün. Dilerseniz pekmez kurumadan kurabiyelerin üzerini pudra şekeri, badem, ceviz gibi malzemeler ile süsleyebilirsiniz.
-
1,5 su bardağı (300 gr.) keçiboynuzu unu
-
Yarım (½) çay bardağı yoğurt (ev yoğurdu olması önemli)
-
1 adet yumurta
-
1 çay kaşığı (silme) karhonat
-
1 çay bardağı çiğ badem
-
1 çay bardağı susam
-
Yarım (½) çay bardağı hindistan cevizi yağı
Hazırlanışı ise; önceden rendelediğiniz ve çekirdek formuna getirdiğiniz badem, karbonat, hindistan cevizi yağı, yumurta, keçiboynuzu unu ve yoğurdu bir kap içerisine alarak hamur formunu alana kadar yoğurun. Diğer tarifimizde belirttiğimiz gibi hazır kalıplar yardımıyla ya da cevizden az büyük parçaları şekillendirerek içi susam dolu tabağın içinde susama bulayın ve kurabiyeleri borcam veya fırın tepsisine dizin. Önceden 180 °C'de ısıtılmış fırına verin ve susamların yanıp kararmaması için süresini 15 dakika kadar ayarlayın.
-
1,5 su bardağı (300 gr.) keçiboynuzu unu
-
125 gr. eritilmiş tereyağı
-
1 adet yumurta
-
1 su bardağı teff unu
-
1,5 su bardağı yulaf
-
Yarım (½) paket kabartma tozu
-
1 çay kaşığı tuz
-
1,5 su bardağı susam
-
1,5 su bardağı parçanmış fındık içi
-
1 kahve fincanı keçiboynuzu pekmezi veya özü
Hazırlanışı ise, eritilmiş tereyağı ile yumurtayı ayrı bir kapta çırparak karıştırın. Başka bir kapta harnup unu, teff unu, kabartma tozu ve yulafı karıştırın. Un karışımının üzerine ayrı hazırladığınız tereyağı ve yumurta karışımını ilave edin ve tekrar karıştırın. Hamur formuna ve kulak memesi yumuşaklığına gelen karışımınız içerisine susam ve parçalanmış fındıkları da ekleyin ve tekrar yoğurun. 1 saat kadar serin bir yerde dinlenmeye bırakın. Dinlenen kurabiye hamurunu kalıplarla şekillendirin ya da zevkinize göre düzenleyin. Diğer tariflerimizde 180 °C fırın ısısı kullanmıştık fakat bu tarifimizdeki kuru malzemelerin çokluğu nedeni ile ısıyı 160 °C'ye çekeçeceğiz ve pişirme süresini de 10-13 dakika ile sınırlandıracağız. Pişen ve soğumaya aldığınız kurabiyeler tam soğumadan pekmezi fırça yardımı ile kurabiyeler üzerinde gezdirin. Artık sağlıklı ve nefis kurabiyeleriniz hazır afiyet olsun.
Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal ve pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.