Keçiboynuzu Unlu Kurabiye

Kalori230 (kcal) kalori
Gramaj300 Gr.
Porsiyon8
Hazırlama11 Dakika
Pişirme20 Dakika

Keçiboynuzu Unu İle Kurabiye Yapımı 1.Tarif

Keçiboynuzlu unu kullanarak yapacağımız kurabiye tarifimiz 3 farklı malzeme içermektedir. Damak tadınıza ve zevkinize göre istediğiniz tarifi hazırlayıp afiyetle tüketebilirsiniz. Tüm malzemelerimiz aşağıda listelenmiştir.

Yarım (½) su bardağı keçiboynuzu unu

Yarım (½) çay bardağı keçiboynuzu pekmezi

1 adet yumurta

1 çay bardağı yulaf

1 çay bardağı zeytin yağı

Yarım (½) paket kabartma tozu

1,5 su bardağı teff unu

75 gr. pudra şekeri

Hazırlanışı ise; karışımı hazırlayacağınız kap içerisine yumurta, iyice elenmiş keçiboynuzu tozu ve zeytin yağını ilave edip çırparak karıştırın. Arkasından kabartma tozu, teff unu ve yulafı da ekleyip karışım hamur formunu alıp kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hazır kurabiye kalıplarınız varsa kalıplarla şekil verip kurabiyelerinizi borcam veya fırın tepsisine dizin. Kurabiyelerin içinin hamur kalmaması için çok kalın kalıplar kullanmamaya dikkat edin. Önceden 180 °C'de ısıtılmış fırına tepsiyi verin ve 20 dakika kadar pişmesini bekleyin. Soğumaya bıraktığınız kurabiyeleriniz tam soğumadan ortalama 50-60 °C sıcaklıktayken üzerlerine fırça yardımı ile keçiboynuzu pekmezini yedirerek sürün. Dilerseniz pekmez kurumadan kurabiyelerin üzerini pudra şekeri, badem, ceviz gibi malzemeler ile süsleyebilirsiniz.

Keçiboynuzu Unu İle Kurabiye Yapımı 1.Tarif

1,5 su bardağı (300 gr.) keçiboynuzu unu

125 gr. eritilmiş tereyağı

1 adet yumurta

1 su bardağı teff unu

1,5 su bardağı yulaf

Yarım (½) paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

1,5 su bardağı susam

1,5 su bardağı parçanmış fındık içi

1 kahve fincanı keçiboynuzu pekmezi veya özü

Hazırlanışı ise, eritilmiş tereyağı ile yumurtayı ayrı bir kapta çırparak karıştırın. Başka bir kapta harnup unu, teff unu, kabartma tozu ve yulafı karıştırın. Un karışımının üzerine ayrı hazırladığınız tereyağı ve yumurta karışımını ilave edin ve tekrar karıştırın. Hamur formuna ve kulak memesi yumuşaklığına gelen karışımınız içerisine susam ve parçalanmış fındıkları da ekleyin ve tekrar yoğurun. 1 saat kadar serin bir yerde dinlenmeye bırakın. Dinlenen kurabiye hamurunu kalıplarla şekillendirin ya da zevkinize göre düzenleyin. Diğer tariflerimizde 180 °C fırın ısısı kullanmıştık fakat bu tarifimizdeki kuru malzemelerin çokluğu nedeni ile ısıyı 160 °C'ye çekeçeceğiz ve pişirme süresini de 10-13 dakika ile sınırlandıracağız. Pişen ve soğumaya aldığınız kurabiyeler tam soğumadan pekmezi fırça yardımı ile kurabiyeler üzerinde gezdirin. Artık sağlıklı ve nefis kurabiyeleriniz hazır afiyet olsun.

Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal ve pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.

Klasik un-şeker-kakao üçlüsünü kullanmadan yapılacak kurabiye tarifimiz içerisinde, onların yerine keçiboynuzu pekmezi veya özü, keçiboynuzu unu ve teff ununa yer vereceğiz. Glutensiz ve şeker oranı düşük olması sebebiyle kurabiyeleri çölyak ve diabet hastaları da güvenle tüketebilir. Çocuklarınıza kahvaltılarında ve misafirlerinize çayın yanında gönül rahatlığı ile ikram etmek için, her ev hanımının aklının bir köşesine yazması gereken bir tarif ile karşınızdayız.

Yağ oranı düşük, kafein ve theobromin içermeyen ve kilo aldırmayan malzemeler ile damak tadınıza ve zevkinize göre istediğiniz tarifi hazırlayıp afiyetle tüketebilirsiniz.