Keçiboynuzlu Pestil Yapılışı

Keçiboynuzlu Pestil Yapılışı

Kalori : 288 (kcal) kalori
Gramaj :300 Gr.
Porsiyon :8 Kişilik
Hazırlama :40 Dakika
Pişirme :30 Dakika

Akdeniz'in gizli hazinesi Keçiboynuzu (Harnup)'tan elde edilen ürün ailesi her geçen gün geçen gün büyümektedir. Bir bitki ancak bu kadar yiyeceklere yakışabilir. Ülkemizde pestil üretiminde genel olarak; üzüm, dut, kayısı ve erik meyveleri kullanılmaktadır. Ancak yapılan literatür araştırmasında şimdiye kadar, keçiboynuzu pestili üretimine dair ciddi çalışmalar olmamıştı. Bu yeni lezzetin yanında içerdiği vitamin ve mineraller her yaş grubu için büyük faydalar sağlıyor.

Potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi minetallerin yanında A, C, D, E, K ve B grubu vitaminlerini içinde barındırın keçiboynuzu ile pestil tarifimizi çok seveceksiniz.

Keçiboynuzu Unu İle Ev Yapımı Pestil Tarifi

Keçiboynuzu (Harnup) Pestili yapımında hazırladığımız tarif ile, klasik pestil yapımının dışına çıkacağız. Bilinen pestil yapımı genellikle, pekmez ve un karışımı ile olmaktaydı. Şekerli besin maddeleri yüksek ısıya maruz kaldığında HMF değerini yükseltmektedir, bu durumda içindeki vitamin ve minerallerin kalitesi düşmektedir. Bu yüzden tarifimizde tekrar tekrar yüksek ısıya maruz kalmamış HMF değeri düşük, oldukça organik ve sağlıklı bir pestil yapacağız. Keçiboynuzu ile ev yapımı pestil yapımında kullanacağımız malzemelerimiz aşağıda listelenmiştir.

  • 2 su bardağı (400 gr.) keçiboynuzu unu

  • 1 su bardağı nişasta (teff veya tam buğday unu alternatif olarak kullanılabilir.)

  • 6 su bardağı su

  • 1 su bardağı fındık veya ceviz içi (öğütülmüş)

  • 1 çay kaşığı tarçın

  • 1 çay bardağı susam (öğütülmüş)

Hazırlama kabına, keçiboynuzu tozu (arzu eden keçiboynuzu unu yerine pekmezini veya özünü de kullanabilir), ve bir miktar su ilave edip mikser tipi bir karıştırıcı ile karıştırın. Sonra nişasta, tarçın, susam ve kalan suyu da ilave edip tekrar 3-4 dakika kadar daha karıştırın. Tortu kalmayacak kıvama geldiğinde karışımı ocağa alın ve su seviyesi iyice düşene kadar (marmelat kıvamı) orta dereceli ateşte 30 dakika kadar kaynatın. İstenilen kıvama geldiğinde ocaktan alın ve 5 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Parçalanmış ceviz ya da fındık içini karışımın içine boşaltıp iyice yedirin.

Hazırladığınız yağlı kağıt veya altına sızdırmayan bez üzerine karışımı dökün. Bir cetvel, spatula veya oklava yardımı ile pestili ince ve düz olacak şekilde yayın ve 2 saat kadar kurumaya bırakın. Eğer pestili bez üzerine serdiyseniz parçalamadan çıkarmak için, bezin alt tarafını su ile serpme yaparak hafif ıslatmanız gerekecektir. Aksi takdirde bezden ayırmanız çok zor olacaktır. Yağlı kağıt üzerinde kurumaya bıraktıysanız herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur, kolayca çıkarabilirsiniz. Soğuyan ve sertleşen pestili makas ya da bıçak yardımıyla 5 cm'lik genişliklerde kesiniz ve istediğiniz şekli veriniz. Artık pestilimiz servise hazır, afiyet olsun.

Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal ve pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.

08 Mayıs 2022 Pazar

Tarif Değerlendirmesi

Bu tarif yoruma açık olarak düzenlendi.

Yorum Yaz

Tarifimiz ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Kötü           Mükemmel

Benzer Tarifler