Keçiboynuzu İle Lokum Yapımı

Keçiboynuzu İle Lokum Yapımı

Kalori : 375 (kcal) kalori
Gramaj :510 Gr.
Porsiyon :6 Kişilik
Hazırlama :7 Dakika
Pişirme :10 Dakika

Türk mutfağınında çok sevilen ve kahvenin yanına da çok yakışan, yedikçe yedirten, ağzı tatlandırıp misafirleri mutlu eden lokum, her yaş grubunun severek tükettiği hafif bir tatlıdır. Lokum nasıl yapılır sorusuna cevap arayanlar için hazırladığımız bu tarifi sizde denemelisiniz.

Keçiboynuzu lokumu harika bir enerji deposu olmakla birlikte yeni bir lezzet olarak beğenilmektedir. Çok fazla malzeme istemeyen lokumun yapımı ise; oldukça pratik ve kolaydır. Keçiboynuzu ile harmanlanan lokum farklı bir lezzet olarak, özellikle akdeniz bölgesinde yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazanmıştır.

Keçiboynuzu İle Lokum Yapımı

Keçiboynuzu tozu olarak da bilinen unu ile, glutensiz, yağ, şeker ve kalori oranı düşük, bol vitamin ve mineral içeren lokum tarifimizde kullanacağımız malzemeler aşağıda listelenmiştir. Tarimizde ölçü kaçmaması için şeker kullanılmıştır ancak; şeker kullanmak istemezseniz şeker yerine aynı miktarda herhangi bir pekmez çeşidi ya da keçiboynuzu unu kullanabilirsiniz.

  • 1 su bardağı keçiboynuzu pekmezi veya özü

  • 1 su bardağı şeker

  • 1 çay bardağı nişasta (mısır veya buğday)

  • 2 su bardağı süt

  • 2 su bardağı keçiboynuzu unu

  • 100 gram tereyağı

  • 1 paket vanilya

  • 100 gram fıstık

  • 100 gram ceviz

  • 75 gram pudra şekeri (Üzeri için)

  • 75 gram toz fıstık (Üzeri için)

  • Alabildiğince hindistan cevizi (Üzeri için)

Hazırlanışı ise; derin bir kapta tereyağı ve vanilya harici tüm malzemeleri bir karıştırıcı (mikser) ile karıştırın. Karışım homojen yapıya kavuştuktan sonra eritilmiş tereyağı ve vanilyayı karışıma ilave edip tekrar karıştırın. Tencereye karışımı dökün ve 10 dakika kadar kısık ateşte katı forma ulaşıp koyulaşıncaya kadar karıştırıp pişirin. Pişen lokum karışımını ocaktan alın ve bir tepsinin içine ya da tezgaha serilmiş yağlı kağıt üzerine yayıp üzerini düzeltin, sonra da soğumaya bırakın. 12 saat serin bir yerde (buzdolabı) bekletin ve artık lokum kıvamına gelen karışımı istediğiniz ölçü ve şekillerde kesin. Hindistan cevizi, punda şekeri ve fıstık tozunu bir kapta karıştırın ve içine parça parça olan lokumları atıp iyice bulayın. Lokum gibi lokumlarımız artık hazır afiyet olsun.

Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal, pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.

07 Mayıs 2022 Cumartesi

Tarif Değerlendirmesi

Bu tarif yoruma açık olarak düzenlendi.

Yorum Yaz

Tarifimiz ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Kötü           Mükemmel

Benzer Tarifler