Keçiboynuzu İle Krep Yapılışı

Keçiboynuzu İle Krep Yapılışı

Kalori : 190 (kcal) kalori
Gramaj :220 Gr.
Porsiyon :2 Kişilik
Hazırlama :5 Dakika
Pişirme :10 Dakika

Krep yumurta, süt, un karışımından oluşan sıvı hamurun tavaya dökülüp kızartılmasıyla yapılan, ince yuvarlak ve yumuşak tatlı veya tuzlu yiyecektir. Yöreye göre akıtma, cızlama ya da cızlak olarak da adlandırılan krep; kahvaltılarda tercih edilen lezzetli bir hamur işi olarak bilinir. Bu tarifimizde, çocukların ve yetişkinlerin severek yediği, kolay ve besin değeri yüksek şekersiz ama tatlı krep yapılışını anlatacağız.

Keçiboynuzu ile krep tarifimizde kullanacağımız malzemeler ile hem 1 yaş altı bebeklerin, hem de çölyak hastalarının gönül rahatlığı ile yiyebilmesi için değişiklikler yaptık. Malzemeler arasında olan tam buğday unu yerine gluten içermeyen teff unu, kakao yerine ise; keçiboynuzu unu kullandık. Böylece hem düşük kalorili, hem de besin değeri yüksek bir yiyecek elde etmiş olduk.

Keçiboynuzu İle Krep Yapılışı

Keçiboynuzu ile krep tarifimizde tercihinize bağlı keçiboynuzunun ununu veya özünü kullanabilirsiniz. Kreplerin ince olmasını istiyorsanız, ekşi maya ve kabartma tozunu malzeme listesinden çıkarabilirsiniz. Krep üzeri için de; keçiboynuzu balı kullanacağız. Tercihinize göre; başka pekmez ya da bal kullanabilirsiniz. Tarifimizde kullanacağımız malzemeler ise aşağıda listelenmiştir.

  • 1 yumurta sarısı

  • 1 su bardağı su

  • 3 çorba kaşığı ekşi maya (Kalın olması için)

  • 1 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu veya özü

  • 2 yemek kaşığı az yağlı süt veya yoğurt

  • 1 su bardağı teff unu

  • 1 çay kaşığı karbonat

  • 1 yemek kaşığı tereyağ

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 paket kabartma tozu (Kalın olması için)

  • Üzeri için tercihe bağlı bal, pekmez, sıcak çikolata ve benzeri tatlandırıcılar

İlk olarak süt ve ekşi mayayı bir kapta çırpın ve mayanın sütün içine iyice karışmasını sağlayın. Ardından tereyağını eritin ve yukarıdaki malzemelerin hepsini (su-keçiboynuzu özü ya da unu- mayalı süt veya yoğurt-teff unu-karbonat ve tereyağ) bir kapta toplayıp tortu kalmayacak şekilde çırpın. Ardından kabartma tozunu da ilave edin ve üzerini streçle kapatıp 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Mayalanan karışımı altını önceden ısıttığınız ve üzeri zeytin yağı gezdirilmiş yapışmaz tavaya istediğiniz büyüklükte dökün. İnce olması ve kolay pişmesi için yağın üzerini kapatması yeterlidir. Kısık ateşte 10 dakika kadar, 1'er dakika aralıklarla sürekli çevirerek her tarafının pişmesini sağlayın. Son olarak pişmiş kreplerin üzerini süslemek için arzu ettiğiniz malzemeyi ilave edin ve artık servise hazır afiyet olsun.

Bazı tariflerimizdeki malzemeler arasında bal ve pekmez gibi besin değeri yüksek malzemeler kullanılmaktadır ve pişirilme esnasında ısı derecesi 60 °C üzerine çıktığında bu besinlerin HMF değeri yükselmektedir. HMF değerlerinin yükselmesi içerisindeki vitamin ve minerallerin besin kalitesini düşürmektedir. Daha basit bir dille faydasından çok zararı bulunabilir. Reçine, marmelat, pekmez ve bal çeşitlerinde, HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir. 60 °C ve üzeri ısı gerektiren tariflerde pekmez ve bal gibi besin değeri yüksek malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz.

07 Mayıs 2022 Cumartesi

Tarif Değerlendirmesi

Bu tarif yoruma açık olarak düzenlendi.

Yorum Yaz

Tarifimiz ile ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Kötü           Mükemmel

Benzer Tarifler